Excimer Lazer
Excimer Lazer Nedir?
Bir karışım olan Argon-flordin elektrik vasıtasıyla uyarılması sonucu elde edilen ve 193 nm dalga boyuna sahip olan ultraviyole bir lazer çeşididir. Mükemmel bir hassasiyete sahiptir.
Bilgisayar sistemleri ile donatılmış excimer lazer cihazı kullanılarak göz saydam tabası olan korneanın şeklinin değiştirilmesi suretiyle görme kusurlarının giderilme işlemidir.
Lazer tedavisi ile kornea dokusunu bir arada tutmaya yarayan karbon bağlarının kırılmasına yol açan doku buharlaştırılarak yok edilmektedir. Mükemmel bir doğrulukla ayarlanan lazer korneada seçilen bölgeye gönderilerek kornea bir miktar inceltilmektedir. Böylelikle göz saydam tabakasının kırıcılık özelliği değiştirilerek, arzu edilen değere erişilmektedir.
Göz kusurlarını ortadan kaldırmaya yönelik olarak yapılan bu tedavi yöntemi dünyada yaklaşık olarak 25 yıldan beri sorunsuz olarak uygulanmaktadır. Ülkemizde de 20 yılı aşkın bir zamandır göz kusurlarının düzeltilmesinde kullanılmaktadır. Geçmişten günümüze pek çok gelişmelerle son halini alan excimer lazer teknolojisi sıfır hata ve sıfır risk konumuna gelmiştir. Tarihte ilk yapılan uygulamalarda PRK metodu ile uygulanmaya başlanan lazer tedavisi şimdilerde femtolasik yöntemine kadar oldukça hızlı bir gelişme göstermiştir.
Excimer laser tedavisinde PRK, TPRK, Lasik, İlasik ve İntralasik gibi birçok uygulama yöntemleri bulunmaktadır.
PRK; İlk uygulamaya konulan lazer tedavi yöntemidir. Bu yöntemde göz saydam tabakası üzerinde bulunan son derece ince bir yapıya sahip olan epitel, spatül olarak adlandırılan kazıyıcı ile kazınmaktadır. Korneanın yüzeyi 9 mm.lik bir bölgede epitel olmayan bir hale getirildikten sonra lazer uygulaması yapılmaktadır.
Operasyonda kazınan epitel doku daha sonra kendisini yenilemektedir. Bu metot sonrasında ağrı olmakta ve göz batması hissi yaklaşık olarak 3 ila 7 gün arasında sürmektedir. Görmenin tam olarak rahatlaması için ortalama 3 ila 6 hafta arasında bir zamana ihtiyaç duyulmaktadır.
TPRK; bu yöntemde PRK yönteminde olduğu gibi epitelin kaldırılmasına gerek duyulmamaktadır. Bu yöntem PRK yöntemine göre daha az ağrısız ve çabuk iyileşme göstermektedir.
Lasik excimer lazer tedavi yöntemi diğer yöntemlere nazaran oldukça iyi sonuçlar veren ve ağrısız bir çözüm sunmaktadır. Bu yöntemin diğer yöntemlere göre avantajları; PRK metoduna nazaran ağrısız bir yöntem olması ve PRK yönteminde hastalarda görülen ameliyat sonrası batma ve ağrı gibi şikayetlerin bu yöntemde uygulama sonrasında iki gün içerisinde azalması ya da kaybolmasıdır.
Görme kabiliyetinin düzelmesi oldukça hızlıdır, hasta yaklaşık olarak 3 ila 5 gün içerisinde iyi olarak görmeye başlamaktadır. Operasyon sonrasında gözlük derecelerinin geri gelmesi veya göz saydam tabası olan korneada bulanıklık meydana gelmesi söz konusu olmamaktadır.
Uzak görme kusuru olan miyopinin giderilmesinde 10 derece ve altındaki numaralarda sorunsuz olarak uygulanabilmektedir.
İLASİK; günümüzde uygulanan en gelişmiş excimer lazer tedavilerinden bir tanesidir.
Bilgisayar kontrollü olarak kişiye özel bıçak olmadan lazer ile korneal flep oluşturulmakta ve wavefront tedavisi ile birlikte uygulanmaktadır.
İNTRALASELASİK; en ileri teknolojiye sahip olan bu teknikle intralase kullanılarak kişiye özel flep bıçaksız olarak yüksek hassasiyette oluşturulmakta ve excimer lazer tedavisi uygulanmaktadır.